Nieuwsbrief

Veerkrachtig Waasland

Veerkrachtig Waasland. Dat is het thema van de Week van de Geestelijke Gezondheid (10 tot 17 oktober) in 2016.

Tijdens de week van de geestelijke gezondheid (10 tot 17 oktober) willen we de krachten bundelen om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren en te informeren over het belang van geestelijke gezondheid en het taboe rond dit onderwerp te doorbreken aan de hand van concrete acties naar diverse doelgroepen.

Veerkrachtig Waasland past in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie van de Vlaamse Overheid en is gelinkt aan de ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’-campagne met zijn 10 tips. In de campagne voor 2016 zetten we de tips ‘Praat erover, Durf hulp vragen en Reken op vrienden’ in de verf.

Inspiratie nodig?

In samenwerking met heel wat partners stellen we je een uitgebreide waaier aan luister-en doemomenten rond geestelijke gezondheid en het versterken van veerkracht voor:
 
10 oktober - 4 november 2016
Maak van je vriend(in) een geluksvogel
 
Maak voor iemand die je graag hebt een vogel van papier. Het brengt geluk en versterkt jullie veerkracht!
Hoe je dat doet?
  • Knip de zwaluw uit of vouw de kraanvogel op de achterzijde. Beide vogels staan symbool voor geluk.
  • Personaliseer je vogel met een leuke versiering en een gelukwens voor je vriend(in), collega, lief, mama, papa, zus, broer,...
  • Hang je vogel tussen 10 oktober en 4 november in één van de geluksbomen. Je vindt ze in Sint-Niklaas in het Stadhuis, het Welzijnshuis, Odisee Hogeschool, de Bib, WZC Populierenhof, AZ Nikolaas, Sporthal De Klavers en Waasland Shopping Center.

Download vanaf 6 september hier je geluksvogel of haal een voorgedrukt exemplaar op het Stadhuis van Sint-Niklaas, Grote Markt 1 of in het Welzijnshuis, Abingdonstraat 99.

Groepen en verenigingen kunnen geluksvogels aanvragen via eline.dekeulenaer@sint-niklaas.be of 03 778 37 48

 
10 oktober 2016, 19u-21u, Ontvangstzaal stadhuis 
Infosessie 'Rouw na zelfdoding'

In het kader van Veerkrachtig Waasland wordt op maandagavond 10 oktober 2016 een infosessie omtrent nabestaanden na zelfdoding georganiseerd. Tijdens deze infosessie wordt stilgestaan bij het thema zelfdoding en de specifieke aspecten die het rouwproces van nabestaanden kenmerken. Daarnaast worden ook Werkgroep Verder en de gespreksgroepen voor nabestaanden voorgesteld. Deze infosessie is gericht naar nabestaanden en hulpverleners.

Dit is een initiatief van de Suïcidepreventiewerking van de Oost-Vlaamse CGG, CGG Waas en Dender en Werkgroep Verder. Meer info bij Liesl Vereecke via l.vereecke@cggeclips.be of 0495 57 17 29.

GRATIS met inschrijven.

 

11 oktober 2016, 9u-16u, Walburgstraat 35 

Initiatie tot motiverende gespreksvoering tabak, alcohol en drugs welzijns- en gezondheidswerker

Mensen aanzetten om gedrag te veranderen, blijkt niet eenvoudig. Als hulpverlener word je hier wellicht mee geconfronteerd. Vaak raken cliënten niet gemotiveerd of hervallen, waardoor je je als hulpverlener machteloos voelt.

Inzicht krijgen in het proces van gedragsverandering is een van de eerste vereisten om meer vat te krijgen op het werken met weinig gemotiveerde clienten. We vertrekken hierbij vanuit de inzichten van Rollnick en Miller en de theorievroming van Prochaska en Di Clemente. Deze theorie vindt haar oorsprong vooral in de verslavingszorg, maar de inzichten kunnen toegepast worden op elk gedrag. Motiverende gespreksvoering blijkt een effectieve aanpak om gedragsverandering te bevorderen, ook bij cliënten die nog niet gemotiveerd zijn.

Deze initiatie tot motiverende gespreksvoering zal gegeven worden door de preventiemedewerkers tabak, alcohol en drugs van CGG Waas en Dender.

Min. 6, max. 15 deelnemers
Inschrijven voor 1 oktober 2016. Gratis, zelf lunch voorzien.

 

11 oktober 2016, 19u30 - 21u30, Bibliotheek Temse, Oeverstraat 15, 9140 Temse

Gamen: kinderspel? Infoavond over gamen in de opvoeding voor (groot)ouders

Bijna elk kind weet wat een leuke tijdsbesteding gamen kan zijn. Toch kan je als ouder bezorgd zijn, omdat je het gevoel hebt dat er te veel gegamed wordt.

 

Hoe zien games eruit? Worden jongeren gewelddadig van games? Wat is er eigenlijk zo leuk aan gamen?
Hoe lang is te lang? Hoe kan je aan een jongeren merken dat hij of zij problemen heeft met gamen? Waar kunnen jongeren met problemen terecht?

Op deze avond willen we je tips geven om met je kind in gesprek te gaan over gamen. Dit zullen we doen a.d.h.v. filmpjes en praktische voorbeelden.

Inschrijven via bibliotheek@temse.be of 03 710 13 20. Deelname is gratis.

 

11 oktober 2016, 12u15-13u, RWO Waasland, Lamstraat 113
Infolunch regionale KOPP-werking CGG Waas en Dender

De regionale KOPP-werking van CGG Waas en Dender richt zich tot kinderen en jongeren die opgroeien bij een ouder met een psychische en/of afhankelijkheidsproblematiek (K.O.P.P.).
Deze kinderen hebben een verhoogde kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van eigen problemen. Vroegdetectie en preventie zijn daarom zo belangrijk, zowel vanuit de jeugdhulpverlening als de volwassenzorg.

Tijdens de week van Veerkrachtig Waasland organiseren we over dit thema een infolunch voor hulpverleners en intermediairen uit alle sectoren. We geven graag meer uitleg over wat jij voor deze kinderen én hun ouder kan doen. Tevens krijg je meer informatie over onze werking en ons aanbod. Dit infomoment is voor hulpverleners die werken met kinderen en/of volwassenen. 

Gelieve eigen lunch mee te brengen. Soep wordt voorzien.

Indien je geïnteresseerd bent om deel te nemen, vragen we u in te schrijven via benkwanten@cggwaasendender.be of ons algemeen telefoonnummer 078/35 34 35. Deelname is gratis.

 

12 oktober 2016

Start KOPP- en KOAP-groep voor lagere school kinderen

Groepsbijeenkomsten voor kinderen tussen 8 en 12 jaar die opgroeien bij een ouder met een psychische en/of verslavingsproblematiek. Aandacht voor deze kinderen is belangrijk in het kader van preventie. De bedoeling van de groep is om lotgenoten met elkaar in contact te brengen, ervaringen uit te wisselen en tips van elkaar te leren, onder begeleiding van een therapeut.

Er zijn 5 bijeenkomsten, telkens op woensdagnamiddag. Ouders worden ook betrokken, indien mogelijk. 

Meer info? tinekebettens@cggwaasendender.be of 078 35 34 35

 

13 oktober 2016, 14 tot 15u30,  LDC 't Achterpoortje Temse

Workshop Geestelijk Gezond Ouder Worden

Gelukkig oud worden is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze sessie ontdek je hoe het kan. De workshop zoomt in op 'gezond ouder worden'. Wat verandert er in het leven van senioren en hoe ga je als oudere om met deze veranderingen, gekoppeld aan de 10 tips om fit in je hoofd te blijven? Wat houden de 10 stappen in en hoe kunnen senioren deze toepassen in hun dagelijkse leven?

Meer info? centrumleider@ocmwtemse.be

 

22 oktober 2016, doorlopend van 10u-12u, jeugdbib Sint-Niklaas
Vertelvoorstelling voor kinderen: 'Geluksvogels'

Tien rare vogels beleven spannende avonturen.
Ze worden er ook telkens een beetje gelukkiger van. De vogels vliegen, twijfelen en overwinnen.
Na elk verhaal volgt een levendig gesprek over wat kinderen (en grote mensen) nu precies gelukkig maakt. 
Deze leuke voorstelling inspireert iedereen in zijn zoektocht naar geluk. De voorstelling is gebaseerd op het wonderlijke voorleesboek “Geluk voor Kinderen” en de internationale bestseller “Geluk”. The World Book of Happiness” van geluksambassadeur Leo Bormans. Muzikant Steven Michielsen maakt vogelgeluidjes, wordt vogel en vliegt mee uit.

Gratis, zonder inschrijven.

 

24 november 2016, 14.30-17u, LDC De Wilg, Lamstraat 23
Toneelvoorstelling voor senioren: Geluk op grootmoeders wijze

'Geluk op grootmoeders wijze’ speelt zich af in een cafeetje. Een groepje bevriende senioren houdt er wekelijks hun bijeenkomst. Ook deze week... Op een ludieke manier brengen zij het thema geestelijke gezondheid naar voor. Aan de hand van de tips uit de 'Fit in je hoofd'-campagne pakken ze hun eigen geestelijke gezondheid aan. Hoe blijf je als senior ‘fit in je hoofd’? Ervaar zelf welke tips meest bruikbaar zijn. 

Inschrijven kan vanaf dinsdag 01/11 in het dienstencentrum De Wilg. Kostprijs: 2 euro en K.P. 1.50 euro.

 
 

 

Meer weten?

www.logowaasland.be/veerkrachtigwaasland 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen