Nieuwsbrief

← Vorige

Zilverwijzer in Woonzorgcentra

Zilverwijzer in Woonzorgcentra wil de geestelijke gezondheid van de bewoners bevorderen. Bewoners die zich goed in hun vel voelen, kunnen beter om met uitdagingen die horen bij het ouder worden zoals ziekte, verlies van geliefden of verhuizen naar het woonzorgcentrum.

Centraal staan de groepssessies. Hier leren bewoners elkaar beter kennen, kunnen ze ervaringen uitwisselen over zes verschillende thema’s en werken ze aan de hand van tips en oefeningen aan het versterken van hun veerkracht. Daarnaast kan je met Zilverwijzer in Woonzorgcentra een (positieve) geestelijke gezondheid bespreekbaar maken bij zowel bewoners als bij het personeel en is er aandacht voor doorverwijzing naar hulpverlening indien nodig.

Waarom?

Een goede geestelijke gezondheid blijft belangrijk, ook op latere leeftijd. Het traject Zilverwijzer versterkt de mentale veerkracht en vitaliteit van senioren in het woonzorgcentrum.

Voor wie?

Zilverwijzer in Woonzorgcentra richt zich tot zestigplussers zonder ernstige psychische en/of cognitieve klachten, die verblijven in woonzorgcentra.

Wie kan Zilverwijzer organiseren? 

Woonzorgcentra in samenwerking met een externe begeleider. Ook therapeuten en medewerkers die werken aan het psychosociaal welbevinden van de bewoners kunnen zilverwijzer invulling geven, na een korte opleiding. 

Het Logo zet je op weg 

Het Logo biedt ondersteuning bij de organisatie van Zilverwijzer WZC. Je kunt bij ons onder andere terecht voor een lesgever.

Praktisch

Duur: één tot zes themasessies van telkens 2 uur. Indien gewenst kan elk thema opgesplitst worden in twee afzonderlijke sessies. De sessies volgen elkaar bij voorkeur wekelijks of tweewekelijks op.

Groepsgrootte: 8 tot 12 deelnemers

Begeleiding: een externe begeleider die je inschakelt via het Logo of een eigen begeleider. Medewerkers van een woonzorgcentrum kunnen een opleiding volgen bij het Logo of bij VIGeZ. Na het volgen van de opleiding kunnen zij in hun eigen woonzorgcentrum aan de slag met deze methodiek.

Kostprijs externe begeleider: 60 euro per uur + verplaatsingskosten/sessie. 

Zilverwijzer in Woonzorgcentra bestaat uit drie fasen. Elke fase bestaat uit één of meerdere stappen die telkens verschillende (ondersteunende) materialen bevatten om aan de slag te gaan. Er wordt aangeraden om uit elke fase minstens één stap te kiezen. Klik op elke stap, ontdek meer info en download de materialen.

  • Voortraject: Personeel en bewoners kennis laten maken met Zilverwijzer in Woonzorgcentra, geestelijke gezondheid bespreekbaar maken en taboes doorbreken.
  • Groepssessies: De Zilverwijzer groepscursus voor bewoners onder begeleiding van een personeelslid (die de Train-de-trainer heeft gevolgd) of een freelance begeleider.
  • Nazorg: Opvang na de groepssessies en doorverwijzing naar de hulpverlening indien nodig.

Kijk ook eens op www.vigez.be/projecten/zilverwijzerwzc.

Meer weten of actie ondernemen?

Eva Van Maele

eva.van.maele@logowaasland.be

03 766 87 78

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen